Hoe kies je het juiste matras?

checklist goede matras

Een goede matras kopen is niet eenvoudig. De ideale matras geeft je precies de goede ondersteuning, maar ligt ook lekker comfortabel. Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten matrassen. Hoe begin je er aan? Wij geven je tips zodat jij weet waar je op moet letten om de juiste matras te kopen.

Waarop letten om een goede matras te kopen?


Zorg dat de matras je wervelkolom correct ondersteunt. 

De belangrijkste voorwaarde voor een goede matras is een goede, gezonde ondersteuning

Zorg dat de matras je wervelkolom in zijn natuurlijke positie ondersteunt. Je wervelkolom loopt vanaf je staartbeen tot helemaal bovenaan je nek.


Dit is een voorbeeld van een goede wervelkolom-positie :

Goede matras test

Een voorbeeld van een te hard matras : 

❌ 

Te harde matras

Een TE HARD MATRAS geeft de schouder- en bekkensector te veel opwaartse druk waardoor de rug inzakt.

Een voorbeeld van een te zachte matras : 

❌ 

Te zachte matras

Een TE ZACHT MATRAS geeft geen steun aan de zwaardere romp terwijl het hoofd en de benen te hoog blijven.




Do-It-Yourself Bezemsteeltest

Controleer of je matras je de juiste ondersteuning geeft.

Vraag aan je partner of vriend(in) om een rechte stok ter hoogte van je wervelkolom te houden terwijl jij op je zij ligt : 

Test Goede Matras - Bezemsteeltest

Bij deze persoon is de matras duidelijk veel te hard aan de schouderzone. De schouder zakt niet voldoende weg in de matras. Het resultaat is dat haar wervelkolom een opwaartse curve maakt naar het hoofd toe. 

Een slechte wervelkolom-positie leidt, op korte of lange termijn, tot schouder-, rug- en nekklachten. Je slaapt onrustig en voelt hierdoor moe en futloos overdag. 

Jonge personen ervaren meestal weinig klachten bij een slechte ondersteuning. Toch is het belangrijk om klachten preventief te vermijden, en te investeren in een gezonde nachtrust. Je start ook niet met gezond eten pas wanneer je ziek wordt...

Om nek-, schouder-, en rugklachten te vermijden moet je zorgen dat heel je wervelkolom goed ondersteund wordt. Zoals in de afbeelding hieronder:

 Gezonde slaaphouding om klachten te vermijden


TIP: Hou ons via Facebook of email (info@quiesco.nl) op de hoogte van het resultaat van je BEZEMSTEEL-test.

Merk je dat je wervelkolom niet goed ondersteund wordt? Of wil je nog gerichter advies van onze fysiotherapeuten? Stuur ons dan via e-mail:

  • 1 foto in zijlig, getrokken met zicht op de rug.
  • 1 foto in ruglig, van hoofd tot teen.
  • je huidig type matras & bedbodem (merk/hardheid).

Op basis van deze foto’s geven we je tips en advies om je klachten te verminderen.


quiesco matras ideale drukverdeling

Geeft de matras een aangenaam comfort?

Comfort is persoonlijk. Sommige houden van een harde matras, andere hebben dan weer liever een zachtere matras.

Belangrijk is om de druk op huid-, spier- en zenuwweefsels zo laag mogelijk te houden terwijl je slaapt. Zo krijgt je lichaam een goede doorbloeding. Op een hard slaapsysteem krijg je te veel druk. Dit verstoort je bloedvoorziening en overstimuleert je zenuwweefsel waardoor je onrustig slaapt. Bij een optimale drukverdeling wordt de druk verdeeld over een groot oppervlak.

Over het algemeen zal een zwaarder persoon baat hebben bij een hardere matras. Een zeer lichte persoon ligt meestal beter op een zacht matras.


Laat de matras je toe om vrij te bewegen?

Beweging tijdens je slaap is belangrijk. Het zorgt voor een goede doorbloeding van je huid- en spierweefsel, en voor je herstel.

De elasticiteit of veerkracht van een matras bepaalt onze bewegingsvrijheid. De matras moet zich snel vormen naar ons lichaam en het ondersteunen, telkens als we van houding wisselen. De snelheid en efficiëntie waarmee de matras zich aanpast is de elasticiteit.

Kies een matras met een hoge elasticiteit. Traagschuim reageert traag: na indrukking heeft het seconden nodig om terug te keren naar de oorspronkelijke vorm – koudschuim en latex zijn veel veerkrachtiger.


Is de matrashoes (tijk) gemaakt van natuurlijke materialen?

Een tijk met wol of zijde zorgt voor een aangenaam slaapklimaat. Een tijk met synthetische materialen creëert een minder goed slaapklimaat.

Elasticiteit, vocht-opnemend vermogen en warmte-isolatie van de belangrijkste vulmaterialen. Figuur uit 'Rust voor je rug' (2017, P. Mannekens).

Wol en zijde hebben uitstekende eigenschappen als materiaal voor een goede matras-tijk. Ze zijn elastisch, waardoor de matras zich makkelijk kan aanpassen aan je lichaamscontouren. Ze nemen veel vocht op, waardoor je minder last hebt van transpiratie. En ze zorgen voor een goede warmte-isolatie waardoor je lichaam een vrij constante temperatuur kan behouden.

Synthetisch materiaal zoals polyester wordt sterk afgeraden omdat het net weinig vocht opneemt en zorgt voor een slechte warmte-isolatie. Hierdoor krijg je een warm en klam slaapklimaat.

Bij synthetische matrassen zoals traag- of koudschuim matrassen is de tijk van de matras zelfs nog belangrijker. Als de tijk ook gemaakt is van synthetisch materiaal zoals polyester dan slaap je letterlijk op één blok plastiek.

De tijk zegt vaak ook veel over de gehele kwaliteit van de matras: 

  • Een goede matras heeft een tijk met natuurlijke materialen zoals wol, wildzijde, tencel, ...
  • Goedkope matrassen hebben vaak een synthetisch polyester matrashoes.

Heeft de matras een afneembare, wasbare buitenhoes?


Is de matras één-, twee- of vierzijdig beslaapbaar?

 

Duurzaamheid schuimmatras

Een matras die vierzijdig beslaapbaar is geeft langer een goede ondersteuning en gaat in het algemeen langer mee.

Bij een éénzijdig beslaapbaar matras wordt er vanzelfsprekend materiaal bespaard. De ondersteuning en de comforttoplagen hoeven maar langs één kant, en in één richting te worden opgebouwd (voorbeeld matras links in de bovenstaande afbeelding) waardoor de prijs langer ligt, maar de levensduur ook korter is. 


Mag je proefslapen op de matras?

Of je nu in een winkel koopt of online, zorg dat je bij jouw thuis mag proefslapen. Je slaapcomfort wordt bepaald door de combinatie van je matras met je bedbodem, je hoofdkussen en zelfs je bedlinnen. Het is dus belangrijk dat je de matras thuis probeert.

Als je online koopt heb je meestal de mogelijkheid om de matras voor een ruime periode thuis te proberen. Ook beddenspeciaalzaken bieden vaak een tevredenheidsgarantie aan.



Denk je erover na om een nieuwe matras te kopen? Er zijn ontzettend veel matrassen waardoor het niet gemakkelijk is om een keuze te maken. Bovendien zijn er zeer grote verschillen in kwaliteit én in prijs.

Hoe kan je nu weten wat een goed matras is? Waar komt het grote verschil in prijs of kwaliteit vandaan? Heel vaak weerspiegelt de prijs al een groot deel van de kwaliteit van de matras - zeker als het gaat over minder gekende matrasmerken.

Heel goedkope matrassen vind je al voor 150 euro. Een matras die op het eerste zicht erg gelijkend is zou wel eens 900 euro kunnen kosten. De meest voor de handliggende reden dat sommige matrassen spotgoedkoop zijn is de kwaliteit. 

Een goede matras is een investering in je nachtrust en je gezondheid. Belangrijk dus om de juiste keuze te maken.

We baseren ons op eigenschappen van een goede matras :

  • Het aanpassingsvermogen van een matras is de mate waarin die zich aanpast aan je slaaphouding en lichaamsbouw.
  • Een correcte ondersteuning van je wervelkolom vormt de basis van een gezonde slaaphouding. Controleer je positie met onze 'bezemsteel'-test.
  • Een matras met een goede drukverdeling zorgt voor een goede doorbloeding van huid- en spierweefsel. 
  • Bewegen in je slaap is zeer belangrijk. Om beweging te stimuleren dient de matras een hoge elasticiteit te hebben.
  • Een matras met een goede vocht-evacuerende en isolerende werking zorgt voor een fris en aangenaam slaapklimaat
  • Een matras met een afneembare, wasbare hoes zorgt voor hygiëne
  • Een twee- of vierzijdig beslaapbare matras heeft een langere duurzaamheid.
 Aanpassingsvermogen
  • Het aanpassingsvermogen van de matras is de mate waarin de matras zich aanpast naar jouw specifieke slaaphouding en lichaamsbouw.
Ondersteuning
  • Een correcte ondersteuning van je wervelkolom vormt de basis van een gezonde slaaphouding. Controleer je positie met onze 'bezemsteel'-test.
Drukverdeling
  • Een matras met een goede drukverdeling zorgt voor een goede doorbloeding van huid- en spierweefsel. 
Elasticiteit
  • Bewegen in je slaap is zeer belangrijk. Om beweging te stimuleren dient de ondersteuning van de matras stabiel en dynamisch te zijn.
Slaapklimaat
  • Een matras met een goede vocht-evacuerende en isolerende werking zorgt voor een fris en aangenaam slaapklimaat
Hygiëne
  • Bij een hygiënische matras is de hoes afneembaar en wasbaar. 
Duurzaamheid
  • Een matras die twee- of vierzijdig beslaapbaar is heeft een langere levensduur. Ook de ecologische voetafdruk van de matras en CO-2 neutraliteit van de matras is belangrijk. 

Creëer jouw gezonde slaapplek op basis van de principes van gezond slapen.

  •  De natuurlijke positie van je ruggengraat.
  •  Lage druk op je huid- en spierweefsel.
  •  Beweging in je slaap en overdag.
  •  Optimaal slaapklimaat.

Lees meer

gezond slapen